SIGHT

SIGHT je skraćenica za engleske riječi: “Service of International Guidance and Hospitality to Travelers”.

SIGHT je međunarodni sistem osmišljen u Mensi za lagodnije putovanje po svijetu. Članovi Mense uvezani u ovaj sistem mogu ponuditi ili zatražiti pomoć od članova u zemlju u koju putuju. Na planetarnom nivou SIGHT mreža se sastoji od tri tipa saradnika: gosti/posjetioci, domaćini i koordinatori. Domaćini su članovi Mense koji izlaze u susret/pomažu drugim članovima Mense na njihovim putovanjima tako što im omogućavaju prenoćište u svojim domovima. Pod gostima se podrazumijevaju putnici koji putem SIGHT mreže pokušavaju da pronađu ‘srodne duše’ iz Mense koje će im pomoći tokom putovanja. Uloga koordinatora je da pokušaju spojiti domaćine i goste.

Kako funkcioniše SIGHT mreža?

Koordinatori SIGHT mreže prikupljaju podatke o svim potencijalnim domaćinima na državnom/lokalnom nivuo, i pohranjuju ih u bazu podataka. Kada neki član Mense najavi da dolazi u XY zemlju, koordinator obrađuje podatke iz profila gosta sa profilima domaćina u postojećoj bazi i pokušava pronaći ‘srodne duše’ ljudi koji bi mogli relativno jednostavno komunicirati. Ukoliko se ispostavi da postoje takve osobe, koordinator ima dužnost da ih poveže kako bi gost dobio smještaj kod domaćina.

Kako mogu postati član SIGHT mreže?

Ukoliko planirate da putujete, poželjno je da minimalno nekoliko nedjelja prije polaska na put najavite svoje planove domaćem koordinatoru koji će vas pokušati spojiti sa odgovarajućim gostom. Komunikacija se većim dijelom odvija putem e-mailova. Ovo su osnovne informacije koje je neophodno obezbijediti kako biste ušli u sistem (na engleskom jer je sistem globalnog karaktera):

    – Name
    – Address
    – Proof of current Mensa membership
    – Age
    – Sex
    – Special requirements (allergies, dietary requirements, etc.)
    – Occupation and interests
    – Other persons traveling with you
    – Whether or not you smoke
    – Mode of transport
    – Detailed itinerary, including dates
    – Any other information you would like to have if the situation was reversed and someone else was coming to stay with you

Obaveza koordinatora je da vašu adresu i kontakt podatke prenese odgovarajućim domaćinima. Nakon toga, domaćini treba da vas kontaktiraju i ukoliko se to desi, sve ostale detalje ćete međusobno dogovoriti.